Sirup z cukrovky

Zaseli jsme cukrovku. Řepu cukrovku, nikoliv tu nemoc co má dnes fůra i mladých lidí.

I vloni jsme zaseli cukrovku. Narostla veliká, převeliká. Alespoň tak vypadala Nádherné listy i ten kousek co vykukuje vždy nad zem. Těšil jsem se, jak budu vařit báječný sirup. Jenže ouha. Řádí nám tu hryzci a ty potvory mi tu řepu všechnu odspodu sežrali. Nechali jen kousek kořene a listy. A bylo po sirupu.

A jak se dělá ten sirup?

Cukrovku omyjeme, případně oloupáme. Nahrubo nastrouháme a vaříme a vaříme dokud nezměkne a nepustí šťávu. Vařím vždy asi tak 15 litrový hrnec.

Potom to přecedíme a co nejvíce vylisujeme. V hadru nebo ještě lépe v lisu na ovoce.

Získanou šťávu nalijeme do co největšího kastrolu ( kvůli odparu) a opět vaříme tak dlouho, dokud šťáva nezhoustne a nemá konzistenci hustého sirupu.

Začneme – li v devět ráno, máme k večeru hotovo a získáme asi 1,5 litru báječného sirupu 🙂 , který připomíná sladomléčné bonbóny, ale je stokrát lepší.

Produktivita práce jak hrom, co? Ale věřte, že ten sirup za to stojí. Tak dobrý nikde nekoupíte.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *