Švestková povidla – recept

K výrobě povidel potřebujeme zralé švestky. Pokud nemáme svoje, vyhlédneme si strom, kde jich je dostatek. Pokud je u souseda, budeme navíc potřebovat štafle ( lépe se přeleze plot) a pepřový sprej. Ne na souseda, ale na toho jeho vzteklého čokla, co furt ňafe.

Když máme 6 kg švestek, tak je už doma v klidu vypeckujeme a dáme do velkého kastrolu. Zasypeme jedním kilogramem cukru, zalijeme 1/4 l octa a dáme do chladu na 24 hodin. NEMÍCHAT!!!!

Druhý den kastrol dáme na plotnu a vaříme zvolna asi tak pět hodin. STÁLE NEMÍCHAT !!!

Přidáme deci rumu, trochu skořice a rozmixujeme tyčovým mixérem. Potom ihned plníme do sklenic. Každou sklenici zakápneme kapkou rumu a do druhého dne otočíme dnem vzhůru.

Zbylý rum dopijeme. Až vystřízlivíme, zjistíme že povidla jsou přímo božská.

3 komentáře

  1. Povidla vypadají opravdu báječně. A také jsem si všimla, že na jejich vaření používáme stejný kastrol, který považuji za přímo ideální 🙂 Zdravím a přeji pěkné léto. Šárka

    1. Dobrý den Šárko, povidla nejen že báječně vypadají, ale i báječně chutnají. A opravdu jsou jednoduchá na výrobu.
      Ten kastrol se nám původně moc nezdál, chtěli jsme jiný, ale teď na něj nedáme dopustit. Je opravdu moc bezva.
      Máte moc hezký a zajímavý blog. Díky za něj.
      Přejeme hezký nejen dnešní den.

  2. Dobry den Vladimire, precetl jsem Vas recept na povidla. Jsem z vesnice na pomezi Slovacka a Valasska a vzpominam si jak sedelala povidla bez cukru jen ze svestek. Na priprave se podilela babicka a maminka my deti. Dobre vyzrale a zdrave svestky se vecer pred varenim povidel vypeckovaly. Byla jich plna detska vanicka. Druhy den brzy z rana se zacalo s varenim. Varilo se u lidi kteri meli mistnost urcenou na vyrobu povidel a kde varili vsichni z vesnice kteri meli zajem. Varilo se v kotli a topilo se pod kotlem primym plamenem. Vareni trvalo cely den a muselo se neustale michat po celou dobu vareni. Vysledek byl jeden kybl hustych povidel ktere vydrzely az do pristi sezony bez zavarovani. Barva byla velmi tmava temer cerna a hustota jako dnesni peanut butter.
    Zdravim, Rostislav

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *